KARIN AĞRISI VE ŞİŞLİK

Karın ağrısı mide, 12 parmak (duodenum) barsağı, pankreas, karaciğer, safra yolları, idrar yolları , böbrek, kadın genital sistemi, ince ve kalın barsakla ilgili geniş bir organ gurubu ile ilişkilidir.
Karın ağrısı ile gelen hastalar sıklıkla “göbeğin hemen üstündeki bölge”de tıp diliyle epigastrik bölgede ortaya çıkan rahatsızlık hissi, yanma ve bazen ağrı şikayetiyle başvurmaktadır.
(Epigastrik ifadesi epi=yanı gastr=mide kelimelerinden oluşan mide hemen yanıbaşındaki bölge anlamına gelmektedir. Epigastrik bölge mide ve 12 parmak bağırsağı (duodenum) ile ilgili hastalıklar sıklıkla buraya yansır. Daha nadiren karaciğer, pankreas ve safra yolları ile ilişkili ağrılar da bu bölgeye yansıyabilir). Epigasrik bölge ağrıları sıklıkla mide veya 12 parmak barsağındaki iltihap veya ülserlere bağlıdır. Ağrı şişlik, bulantı-kusma ve yanma hissi ile başvurulur. Yanma hissi, mide içeriğinin her eğilip kalkmakla ağza gelmesi durumunda reflü olarak tanımlanır. Bulantı –kusma geçici ise besin zehirlenmesi ile ilişkili olabilir, ancak devamlı ve ilerleyici ise mide çıkışında darlıkla ilişkili olabilir. Epigastrik ağrı yakınması olan hastalar AĞRI KESİCİ KULLANMAMALIDIR. Çünkü bu epigastrik ağrı şikayetlerinin artmasına neden olur. Özellikle mide koruyucu ilaçlara rağmen iyileşmeyen epigastrik şikayetler helikobakter isimli mikroorganizmaya bağlı gastrit ve mide kanserinin ön bulgusu olabilir. Bu şikayetleri olan hastalar gastroenteroloji uzmanına başvurmalıdır. Endoskopide biopsi alınmasını özellikle istemelidir. Böylece mide kanserinin başlangıç bulgularını da (intestinal metaplazi gibi) tespit edilmesi de mümkün olabilir.
Karın şişliği barsakların yapısal olabileceği gibi hormonal hastalıklara (tiroit yetmezliği gibi) da bağlı olabilir. Bizler açısından en önemlisi barsakta tıkayıcı bir tümöral lezyonunun olup olmamasıdır; özellikle dışkıda kan, hızlı kilo kaybı ve ileri yaş alarm semptomlarıdır. Bu hastalarda ve yeni başlayan kabızlık varlığında gastroeneroloji uzmanına başvurunuz. Bu hastalara kolonoskopi yaptırmaları önerilir.
Hepatitli hastalarda karın şişliği karında su toplanması –ki tıp dilinde asit olarak adlandırılır- ile ilişkili olabilir. Asit bulunması karaciğer kanserinin bir bulgusu olabileceğinden hepatit hastaları mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurmalıdırlar.
geri dön
Anasayfaya dön